2012. január 2., hétfő

Furcsa pár - furcsán (Madách Színház)


Reklámplakát
"Eddig úgy volt, hogy Gálvölgyi Oscar és Szervét Félix. De ma Gálvölgyi Félix és Szervét Oscar."
Valóban egyedülálló kísérlettel állt elő a Madách Színház, Neil Simon régi-új komédiájában a két főszereplő bizonyos estéken (mint a mai volt) szerepet cserél, így színesítve a Furcsa párt, vagyis párokat!

Nem éppen feledhető a többi színpadi alakítás sem, de most koncentráljunk inkább a furcsaságból fakadó szenzációra. A Furcsa párt még tavaly októberben láttam, és úgy érzem szerencsés a színház által meghatározott sorrendet követni. A darab nagyon jó volt, Gálvölgyi János hozta a lezser, nemtörődöm, laza és a teljesen mának élő ember karakterét, míg Szervét Tibor jól játszotta az éppen válófélbe csöppenő érzelmi roncsot. De már ekkor tudtuk, hogy láthatjuk a darabot furcsán is, és a dolog itt válik igazán izgalmassá.

A furcsa este volt az igazi. Valahogy a jobb, viccesebb és felszabadultabb, noha lehet, hogy ez egy jelentősen egyéni meglátás. Gálvölgyi, mint a váló fél, Szervét mint a jó barát, aki befogadja bajba jutott Félixet... no de mégis hová vezet mindez? Ugyanis az, hogy ismerjük a barátainkat, még nem jelenti azt, hogy egyik pillanatról a másikra képesek vagyunk együtt élni minden rigolyájukkal. Még valószínűbb, hogy egyenesen beleőrülünk! 

Hát akkor legyünk férfiak, gondolja Félix, és segítsünk a jó öreg Oscaron néhány nővel! De jó ötlet ez? Megéri mindez Oscar átkát? Egyáltalán, mi a fenéről is van itt már szó?!

Tovább ragozni nem érdemes, a szálakat csak a Madáchban bogozhatjuk ki. Aki szeretne egy igazán izgalmas és egyedi színpadi élményt átélni, az nézze meg a Furcsa párt, majd mindezt furcsán, de tudja: jelenetek, szövegek és helyzetek mit sem változnak benne, így kell hozzá némi kitartás is. Aki nem szeretne két estét végigülni, annak azt ajánlom, kezdje az egészet fejjel lefelé, furcsán, ha már Örkény fordította ezt a kellemes és a maga módján fordulatos vígjátékot. Most sajnálom igazán, hogy a harmadik verzió már nincs színpadon, melyet maga a szerző dolgozott át...
"Köszönjük lányok. Elmehetnek!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Csak moderálás után kerül megjelenítésre!