2012. április 13., péntek

Hegedűs a háztetőn (Vígszínház)

Járó Zsuzsa és Hegedűs D. Géza
(Ma Este Színház jeggyel)
Valóban utolsó utáni pillanatban döntöttem úgy, hogy ellátogatok a Hegedűs a háztetőn című musicalre a Vígszínházba, többek között azért mert a társulatban nem nagyon tud csalódni az ember, és még azért is, mert musicalt sem sűrűn látni a Víg deszkáin. 

A Hegedűs a háztetőn nem egy vidám darab, ám annál nagyobb klasszikus. Tevje, a becsületes, ám kissé döntésképtelen és bizonyos helyzetekben meglehetősen tanácstalan családfőt öt lánnyal és egy feleséggel áldotta meg az úr, no meg a követendő hagyományokkal. Ezért nehéz Anatevkában, ebben az eldugott faluban élő zsidóknak megérezni és elfogadni a változás szelét, amely minden irányból fenyegeti őket: hol egyéneket, hol családokat, hol egy egész közösséget ostromol.

A darab főbb "éneklős szereplőinek" körébe kevesen tartoznak bele. Hegedűs D. Géza (mint Tevje) nagyszerűen teljesített, mikor nem sokkal korábban A pestis című Camus regényből készült monodrámát néztem meg vele a Házi Színpadon, meg sem fordult a fejemben, hogy énekhangja ilyen csodálatos. Sokan beleestek hasonló hibákba, ám Hegedűs D. Géza nem veszett el a hangok tengerében sem halkan vagy erősebben, sem mélyen vagy magasabban énekelve. Halász Judit a tőle megszokott minőségben énekel mint Golde, Tevje felesége, játéka hiteles, könnyed és kellően szentimentális. Járó Zsuzsa, Cejtel a kerítőnő szerepében (ha már öt leánygyermek veszi körül a házaspárt) inkább a jellemkomikumot aknázza ki, mintsem énekelget, mégsem lóg ki a nagyszerűk sorából. A fiatalabbak közül Hódelként Majsai-Nyilas Tündét láthattuk és hallhattuk, aki meglátásom szerint kevésbé a musicalek embere. Főbb szerepben van jelen Bata Éva is, a Víg új kedvence (hiszen gyakorlatilag minden szerepet, ami csak fizikumára ráillik, megkap a teátrumban), aki Chava, Tevje egyik lányának megformálója. Azt hiszem elegendő dicséret megjegyezni, hogy mélyen egyetértek Bata Éva jelenlegi pozíciójával a színházban.

Mint körülbelül mindenhova írom, a Víg egyik nagyszerűsége az, hogy a kisebb szerepekben is a társulat krémjét foglalkoztatja. Bár kevesebbet voltak a színpadon, és a folyamatos karakterépítéssel ellentétben a kissé bohókásabb, pillanatnyi komikus helyzeteket tudták kihasználni, jó, hogy velünk volt Kútvölgyi Erzsébet, Venczel Vera, Borbiczki Ferenc, Pápai Erika, Harkányi Endre és még sokan sokan mások. Egy kis személyes megjegyzés: Andrádi Zsanettet többet is hallgattam volna énekelni annál a csöppnyinél, amire lehetősége van a darabban.

A megvalósítás a díszletek terén is kreatív, nem okos gondot a hó, a vonat füstje, az eső, de még a tűz sem. Ismét hangsúlyozom, a Hegedűs a háztetőn nem vidám kicsengésű ízig-vérig modern musical, de ilyen színpadra állításban érdemes rászánnunk magunkat, hogy ellátogassunk a Vígszínházba!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Csak moderálás után kerül megjelenítésre!