2012. február 23., csütörtök

Az ötödik Sally (Centrál Színház)

Cserna Antal és Szalay Kriszta
Valahol a középiskolás éveim elején járhattam, amikor az osztály pár vállalkozó tagjával megnéztük Az ötödik Sally-t, akkor még a Thália Színház stúdiójában. Arra emlékszem, hogy mennyire magával ragadott a darab, de a részleteit nem tudtam volna már felidézni. Sőt arra is emlékszem, hogy bizonyos elemek teljesen máshogy voltak benne, mint most a Centrál Színházban. (S valahol a középiskolás éveim közepén járhattam, mikor egy akkoriban futó másik darabja kapcsán (És a nyolcadik napon...) iskolánk meghívásának eleget téve Szalay Krisztával beszélgethettem az érdeklődők előtt...)

Tehát a darab valamikor átkerült, a szereposztás némileg változott, de a lényegi kérdésben (amely megegyezik pusztán Szalay Kriszta játékával) nem. Adott Sally (ő lenne Szalay Kriszta), akit az ég (vagyis inkább ő maga) négy alteregóval áldott meg: egy agresszív és tettre kész őrangyallal, egy polihisztorral (nevezhetjük matematikus plusz fizikus plusz csillagász plusz pszichológusnak is), egy józan és kedves lánnyal, illetve egy amolyan olaszosan tüzesvérű, lenge nőszeméllyel. A baj az, hogy Sally-t megajándékozták még egy ötödik, "saját" személyiséggel is: elvált nő gyerekekkel, akik persze Sally beszámíthatatlansága miatt az apjukkal, és annak új barátnőjével élnek jó távol, nehogy fizikai kontaktusban lehessenek az anyjukkal. Sally mindemellett félénk, visszahúzódó, konzervatív és ügyetlen.

Ám az ennél is nagyobb baj (mert olyan is van) az, hogy Sally nem tudja mikor melyik személyisége tör a felszínre, mikor ki uralkodik. Öngyilkossági kísérletekor kerül be a pszichiátriára Dr Ash-hez (Cserna Antal) és a jóságos, játékában és karakterében sziporkázó Duffy nővérhez (Orosz Helga). Dr Ash hamar megsejti, hogy nem mindennapi problémával áll szemben, és szép lassan megpróbálja feltárni Sally személyiségeinek eredetét többek között úgy is, hogy Sally-t elnyomva beszédbe elegyedik velük.

Sally eközben kikerül a pszichiátriáról, munkát keres, Eliot (Csuja Imre) és Todd (Felhőfi-Kiss László) bárjában pedig kap is, noha hozzá kell tenni, állása megszerzésében hangsúlyos szerepet játszik Bella, Sally forróvérű alteregója. A két férfi nemsokkal később fülig szerelmes lesz Sally-be (vagy épp kibe?), és milyen ironikus, mindketten azt szeretik benne, hogy olyan kiszámíthatatlan személyiség.

Szalay Kriszta mesterien (és valóban a szó szoros értelmében mesterien!) ugrál személyiségei között, Cserna Antal pedig valódi társként, őszinte jóakarattal kalauzolja őt végig mindazokon az emlékeken és eseményeken, amelyek segítségével talán megoldódhat Sally problémája. Ha pedig alteregóktól megszabadulni nem lehet, Sally-nek és Dr Ash-nek azon kell munkálkodnia, hogyan jöhet létre Sally - Nola - Jinx - Derry - Bella valódi, egységes személyisége. Most ugyan nem volt időm ottmaradni az előadás utáni teára, de mivel még biztosan meg fogom nézni újból, majd akkor ottmaradok, és remélem, ismét lesz alkalmam egy jót beszélgetni Szalay Krisztával...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Csak moderálás után kerül megjelenítésre!