2013. március 10., vasárnap

Angéla evangéliuma, avagy a réterdősi patkányfogó (Centrál Színház)

Kiss Márton abszurd komédiája a három legtökéletesebb személy kezeibe került, már ami a színpadi megvalósítást illeti. Pokorny Lia, Földes Eszter és Papp János hármasa igazán egyedülálló módon jár körbe számtalan olyan kérdést, ami a mai magyar társadalomban élő embert érdekel ugyan, de nem mer, vagy már inkább nem is akar foglalkozni vele. Ahogy az este egyik legnagyszerűbb jelenetében Pokorny Lia megjegyzi: a színház mindig itt lesz, hogy biztonságot, és néha bizony kíméletlenül tükröt tartson elénk. Ez Angéla evangéliuma.

Mert Angéla tükröt tart, s ha ő maga nem is egy tükör, nem sok választja el attól. A többszörös abortusztúlélő népművelő, aki a réterdősi művelődési házban tevékenykedik, egy különleges képességekkel megáldott személy: hiperpregnózisa van, azaz kilenc nap alatt képes egészséges utódot kihordani. Míg rosszindulatú kolléganője, édesanyja és a kormány titkára (egy személyben Földes Eszter), valamint tánctanára, az Úr és kormány másik képviselője (Papp János) eleve szimbolikusan skizofrén helyzetbe hozva magukat (hiszen több szerepet alakítanak) reflektálnak a modern világra, érdekes kérdésköröket érintünk: gyermekvállalás és felelősség, gyermeknevelés futószalagon, odafigyelés és felvállalás, cigánykérdés, a középosztály fogalma, stb.

Kiss Márton darabján (Kiss Márton rendezésében és Baráthy György dramaturgiájában) óriásiakat nevetünk, azért ijesztő milyen valóságos benne minden. Látszólag az egész olyan steril, az események egy része távolinak tűnik és olyan könnyen elhatárolódnánk, ám mindezt nem tehetjük meg. A szöveg, a játék és a tér hármasa nem teszik lehetővé, hogy kissé hátrébb vonulva kivonjuk magunkat a színpadon folyó eseményekből, és sajnos magunknak is el kell gondolkodnunk azon, hogy egyetértünk-e Kiss Márton víziójával napjaink gyermekneveléséről, a gyermekek fontosságáról és a már-már létező huxley-i új világról. Ha elég bátrak vagyunk - és ha már most élünk, akkor úgy gondolom feladatunk, hogy azok legyünk - vessünk egy pillantást Angélára és az ő modern evangéliumára, hiszen jól fogunk szórakozni, de erősen el is tudunk majd gondolkodni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Csak moderálás után kerül megjelenítésre!