2013. május 30., csütörtök

10 éves Az Operaház Fantomja (Madách Színház) - a jubileumi díszelőadásról

2013. május 30-án, csütörtökön este tartotta a Madách Színház az Operaház Fantomja 10 éves jubileumi díszelőadását. Az előadáson a legtöbb főszereplő jelen volt, néhol különleges jelenetekkel még emlékezetesebbé téve azt. Volt, hogy három Fantom, két Christine és két Raoul is egyszerre állt a színpadon, miközben a nézők valóban feledhetetlen és egyedülálló élményekkel gazdagodtak. A rendhagyó előadás után további zenés meglepetések és dedikálási lehetőség is várt a közönségre. A beszámolóhoz mellékelt képi ízelítők az új, jubileumi műsorfüzetből valók.

Hét órakor - mintha az este csupán egy lenne a sok közül - a szokott módon kezdődött az Operaház Fantomja. Az első felvonást Fonyó Barbara, Homonnay Zsolt és Posta Victor kezdték, de már az Éj zenéje alatt gyors egymásutánjában csatlakozott Posta Victorhoz két Fantom-kollégája, Csengeri Attila és Sasvári Sándor. Az önmagában is szenzációs szám hármas előadásban még elementárisabbá emelte az élményt, mikor Christie először szembesül a Fantom őt illető terveivel. Ahol csak lehetett, a jubileumi előadás megőrizte a cédéváltozat szereposztását, Carlotta Giudicelli bőrébe Sáfár Mónika, Umberto Piangiéba Rozsos István, az új igazgatókéba Szerednyei Béla és Weil Róbert, Madame Giry-ébe Benze Ilona, Meg Giry-ébe Kuthy Patrícia, Joseph Bouquet-éba Barabás Kiss Zoltán, Monsieur Reyer-ébe Lakóth Aladár, Monsieur Lefevre-ébe Lőte Attila és az árverési kikiáltóéba Pusztaszeri Kornél bújtak.

Az első felvonás végén ismét három Fantom esküdött bosszút Christine-re, amiért ő Raoult választotta, majd a második felvonás elején rövid videobejátszást nézhettünk meg a Fantom tíz évvel ezelőtti premierjéről, ahol a szerző, Andrew Lloyd Webber is jelen volt. A videóban felelevenítették azt a hosszú alkotói folyamatot, amely ennek a szuperprodukciónak a létrejöttét eredményezte, s amelyről Szirtes Tamás rendező, a Madách Színház igazgatója úgy nyilatkozott, hogy új korszakot nyitott a színház életében. Ezután a már emlegetett szerző gratuláló levelét, majd a Japán Fantom-produkció színészeinek leleményes videóüzenetét nézhettük meg. A vetítés alkalmával megemlékeztünk a produkció megvalósításában részt vevő, ma már nem élő művészekről: Vágó Nelly jelmeztervezőről, Seregi László koreográfusról és Pelle Erzsébet operaénekesnőről, aki oly sokáig játszotta Carlottát. Mindezek után a felvonást még Fonyó Barbara és Homonnay Zsolt nyitották, de épp csak annyi ideig, míg a színpadra érkezett Mahó Andrea és Magyar Bálint, s a maszkabáli arcdíszek kicserélésével átvették a főszerepeket. Az Éj zenéje után egészen a második felvonás temetős jelenetéig Csengeri Attila, utána már Sasvári Sándor bújtak a Fantom bőrébe.

A második felvonásban egy alkalommal, a Látjuk-e még egymást valaha című dal után három fantom, két Christine és két Raoul álltak a színpadon, míg az estét Mahó Andrea és Sasvári Sándor, a cédéről ismert első szereposztás zárták. A tapsrend alkalmával a rendező, a kreatív team és a további alkotók mellett színpadra álltak még a további szereposztások is, valamint köszönthettük a produkcióban már nem fellépő Király Lindát, Krassy Renátát (aki terhessége okán hagyta el egy időre a Fantomot, de az évadban már nem is állt vissza Christine szerepébe), Bíró Esztert és Miller Zoltánt. Ráadásként a musical leghíresebb duettjét hallgathattuk meg Horgas Eszter fuvolaművész és Szabó Ádám tangóharmonikás előadásában, majd az egyik eredeti szereposztás, Király Linda és Miller Zoltán énekeltek duettet. 

A félórával meghosszabbított jubileumi előadás után a Madách teremben fogadás következett, ahol a közönség találkozhatott az Operaház Fantomja alkotóival és szereplőivel, és dedikáltathatta a belépéskor ajándékba kapott maszkot, vagy az új, jubileumi programfüzet oldalait. Nagyszerű módosításokkal és igényes ráadásokkal ért véget a Fantom tízéves ünnepi előadása, mely valóban egyedülálló élménnyel szolgált. A Szegedi Szabadtéri Játékokon tervezett koncert-változat miatt nyáron sem kell Fantom nélkül maradjunk, de ami a Madáchot illeti, őszintén remélem, hogy tíz év múlva ismét ünneplünk!

Homonnay Zsolt, Fonyó Barbara, Csengeri Attila, Magyar Bálint, Posta Victor, Mahó Andrea és Sasvári Sándor a jubileumi előadás után. (A Madách Színház weboldaláról)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Csak moderálás után kerül megjelenítésre!