2012. július 6., péntek

1x3 néha 4 avagy Egyszerháromnéhanégy (Madách Színház)

Ray Cooney (Páratlan páros) és Tony Hilton közös vígjátékát 2012. május 25-én, az évad végén mutatta be a Madách Színház. Ami eredetileg egy hatalmas musicalszenzáció lett volna, abból most "csak" egy vígjáték lett (a Mary Poppins bemutatója a következő évad elejére csúszott), de talán így még jobban is járt a neves színház, Szente Vajk első önálló rendezése, a szerzőpáros nagyszerű vígjátéka és a Madách Színház még nagyszerűbb színészei sejtetik, az este hangulata sokoldalról megalapozott.

Szerednyei Béla és Nagy Sándor
Jonathan Hardcastle (Székhelyi József) százezer fontot kíván egykori, rég nem látott inasának, Billy Hickory Wood-nak (Nagy Sándor) ajándékozni, azzal a feltétellel, hogy ő néhai édesapja egyetlen közvetlen leszármazottja, mert csak így lehet benne egészen biztos, hogy az együgyű fiút senki nem forgatja ki frissen szerzett tőkéjéből. Hogy megbizonyosodjon minderről, szándékáról újsághirdetést jelentet meg, melynek szövegét az alapos ügyvéd, Piper (Pusztaszeri Kornél) fogalmazza meg, aki nem mellesleg fülig szerelmes Jonathan testvérébe, Amy Hardcastle-be (Tóth Enikő). A Hardcastle-ház nem merül ki pusztán ennyiben, Jonathan lánya, a bájos de kissé fiúsnak tűnő festőpalánta, Cynthia (Balla Eszter) után Clifton (Sándor Dávid), a hozományvadász koslat. Billy, akinek tisztes polgári foglalkozása festő, ügyvédnek álcázott mesterével, Charlie-val (Szerednyey Béla) jelenik meg a Hardcastle-házban, aki szeretne megbizonyosodni róla, hogy a fiú mindenképpen megkapja a pénzt, amelyből majd talán számára is csurran-cseppen valami. Billy felesége, Winnie (Oroszlán Szonja) is feltűnik néha a színen, a maga egyszerűségével érdekes színt visz a jómódú házban kibontakozó jó nagy őrületbe. Végül, de nem utolsó sorban (sőt, talán elsősorban) ott van még Jugg (Magyar Attila), a Hardcastle-ház inasa, aki mindenről és mindenkiről tud, de van az az összeg, amiért azért hajlandó tartani a száját. S hogy hol itt a bonyodalom? Nos mikor Billy egyik ikertestvére az újsághírdetés miatt megjelenik, Charlie azt gondolja, Jugg segítségével még meg tud birkózni a feladattal, de mikor még egy ikertestvér jelentkezik, akkor úgy tűnik, a problémák egyre megoldhatatlanabbak kezdenek lenni, de Charlie nem adja fel!

Pusztaszeri Kornél, Tóth Enikő
és Székhelyi József
Az egész vígjátékban számomra a legmegkapóbb a hangulat: valami időtlen családias idill, az italtól és a dohányzástól eltiltott lábadozó családfő, az iszákos inas és a cseppet sem hétköznapi álmokat dédelgető lány világa egyszer csak fenekestül felfordul, pedig Jonathan Hardcastle csak szerette volna kifejezni őszinte szeretetét. Kár, hogy ezt bankjegyekben, mégpedig készpénzben ragaszkodott megtenni, így telik meg a háza csalókkal, hazugságokkal, no meg végtelen komédiával. A jelenetek gyors egymásutánban pörögnek, de a szereplőgárda nagysága (és ismételten hangsúlyozott kiválósága) mellett végig teljesen követhetőek maradnak, a poénok nem válnak túlhasználttá és szerencsére üresjáratok sincsenek - az 1x3 néha 4 szerzőpárosa sikerrel kikerülte azon csapdákat, amelybe rengeteg bohózatíró beleesik.

Oroszlán Szonja és Nagy Sándor
Horesnyi Balázs díszlete, mely a Hardcastle-ház dolgozó és/vagy fogadószobáját láttatja, nagyszerűen illik a fordulatokban bővelkedő vígjátékhoz: kapcsolók, titkos ajtók, rejtekhelyek és törékeny holmik mindenütt. Különösen fontos mindez Nagy Sándor, az este legnagyobbikának szempontjából, ő nemcsak Billy-t, de valamennyi ikertestvérét egyszerre alakítja, sokszor félelmetesen gyorsan váltogatva a figurákat, s a közönség bizony gyakran elcsodálkozik: talán tényleg kettő van belőle? Kárpáti Enikő jelmezei modern eleganciával ruházzák fel viselőiket, vagy épp túlozzák el jellemük groteszkségét, különösen Winnie-t és Amy-t illetően.

Az 1x3 néha 4 egy nagyon üde komédia, nevettető, könnyed, követhető és izgalmas. Azonban ismét hangsúlyozom, nemcsak a történetért magáért érdemes jegyet váltani rá, hanem a nagyszerű összhatásért is, azért a rendkívüli atmoszféráért, melyet a színészi játékok, a díszletek és a jelmezek együttesen teremtenek meg számunkra. 

2 megjegyzés:

  1. Mi a darab eredeti címe? Ahhoz, hogy angolszász nyelvterületen vagy bárhol máshol élőkkel beszélgetni tudjak róla, jó volna tudni, de sehol sem találok rá utalást.

    VálaszTörlés
  2. Az eredeti címe One for the Pot, tesz rá utalást a Madách honlapja is: http://www.madachszinhaz.hu/EN/showinfo.php?id=1225

    VálaszTörlés

Csak moderálás után kerül megjelenítésre!